Marianne Beukenkamp De weg van de creativiteit
Ik ben geboren in Amerongen in 1973, waar ik ook mijn jeugd heb doorgebracht. Als jong kind tekende ik graag en veel. Ik hield ervan om creatief bezig te zijn. Daarnaast had ik een grote fascinatie voor de natuur, maar ook voor bovennatuurlijke zaken. Regelmatig had ik paranormale ervaringen. Ik voelde me anders dan mijn leeftijdsgenootjes en vond weinig aansluiting. Om pestende klasgenoten te ontkomen, zocht ik vaak mijn toevlucht in mijn getekende fantasiewerelden. Dit waren toen nog aardse werelden vol met dieren.

In 1993 begon ik met mijn studie Biologie aan de Universiteit van Utrecht, waar ik in 2000 afstudeerde. Daarna volgden een aantal banen in een kantooromgeving. Maar ik kon er mijn draai niet vinden. Het overprikkelde mijn zintuigen en stompte me af. Ook kon ik er mijn creativiteit niet kwijt. Het bewandelen van het creatieve pad gaf mij veel meer voldoening. Ook ontdekte ik dat het maken van kunst, vanuit een spiritueel bewustzijn, een onderdeel van mijn levenspad zou zijn.

Hoe het balletje gaat rollen
Tijdens het begin van mijn studie biologie kreeg ik mijn eerste illustratie-opdracht: de omslagtekening van het jeugdboek 'Ontvoerd', geschreven door mijn moeder Greet. Er volgden meer boeken van haar hand, waar ik het omslag van ontwierp, en binnenwerk-illustraties voor maakte. Daarnaast kreeg ik regelmatig illustratie-opdrachten van verschillende organisaties, vooral uit de natuur-educatie.

In deze periode voelde ik een sterke drang om te gaan schilderen. Het gevoel manifesteerde zich steeds krachtiger. Ik ervoer het als een voortstuwende levenskracht in me. Was dit de inspiratie, de muze? Uiteindelijk gaf ik toe aan dit gevoel. Ik begon onaardse landschappen te schilderen, waar ik regelmatig was tijdens spirituele ervaringen.

Een vrouw met een levensmissie
Regelmatig heb ik diepe spirituele ervaringen. Hierin ervaar ik dat alles één is, en dat tijd en afstand niet bestaan. Ook begrippen als goed en kwaad, hoog en laag, zwart en wit blijken slechts voort te komen uit de beperkte materiële gedachtewereld van mensen. In het verruimde bewustzijn zijn deze begrippen betekenisloos. Alles wordt relatief: dat wat mensen belangrijk vinden, is totaal onbelangrijk. Deze ervaringen hebben mijn visie op het leven veranderd.

Tijdens deze spirituele ervaringen bevind ik me in de mooiste onaardse landschappen. De sfeer, het licht, de kleuren en de vormen zijn onbeschrijfelijk mooi. Ook al zal ik deze landschappen niet 'naar de werkelijkheid' kunnen naschilderen, toch zijn ze de inspiratiebron voor mijn fantasielandschap-schilderijen.

Via deze schilderijen van andere werelden wil ik mensen inspireren om hun ogen te openen. Mensen zien datgene wat ze willen zien. Ze denken vaak niet verder dan hun eigen belevingswereld. Ze maken keuzes, nemen standpunten in en hebben vooroordelen, waardoor ze zich afsluiten voor andere zienswijzen. Ik nodig mensen uit om met een ruimer bewustzijn de werkelijkheid tegemoet te treden. Zo hoop ik dat men deze voor velen nieuwe, oneindig mooie werkelijkheid ontdekt en verkent. Door een open geest te ontwikkelen, kunnen mensen onbevooroordeeld in het leven staan. Via deze weg kan iedereen een bijdrage leveren aan een betere wereld.